Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Een stijgende lijn?

Stijgende lijn?

Afgelopen week had ik een afspraak met iemand die al een tijdje thuis is door een burn-out. Al snel kwam in het gesprek naar voren dat hij boos en teleurgesteld was in zichzelf. “Het ging de laatste tijd zo goed. Ik zorg zoveel beter voor mezelf en heb veel geleerd, toch had ik een terugval met de feestdagen. Dat had ik niet meer verwacht, het moet nu eens afgelopen zijn, ik ben er klaar mee”.

Verwachtingen en verlangens
Veel mensen die in een herstelfase zitten hopen op een mooie curve recht omhoog naar herstel. Dat lijkt voor hen de kortste weg. Herstel gaat met golven en dalen, zie ik in mijn dagelijkse praktijk voor Haptotherapie en Coaching.

Eerst de diepte in
Soms gaat de curve in het begin zelfs eerst naar beneden. Mensen ervaren vaak bij mij pas hoe moe ze werkelijk zijn en wat hun lichaam aan signalen geeft. Signalen die er al lang zijn én vaak genegeerd werden.

Het herstel begint met het erkennen dat het nu niet goed gaat.

Luisteren naar je lijf
Op het moment dat ze leren “ luisteren naar hun lijf” zoals het voelen van de vermoeidheid, ervaren van de te hoge spanning in de spieren, het opmerken van de vele gedachten en tijd nemen voor herstel, dan pas kan er ook werkelijk herstel komen.

Self-care
Na het aan leren van o.a. betere Zelf zorg ( self-care) en “niets” doen, ontstaat er altijd een herstel curve met golven en dalen, maar wel in een soort stijgende lijn… Het beeld van een stijgende lijn met hier en daar golven en dalen, geeft mijn klant weer hoop en hij kan weer wat meer ontspannen en vertrouwen op zichzelf en zijn herstel.

Herstel gaat met golven en dalen.

Navigeer naar
Navigeer binnen Haptotherapie Arnhem